Nikola Tesla Josip Rudjer Boskovic Dragutin Gorjanovic Kramberger Vladimir Prelog Ivan Supek Andrija Mohorovicic

Hrvatski znanstveni program: projekti i inicijative

HRVATSKI ZNANSTVENI PORTAL
Hrvatski Znanstveni Portal na jednom mjestu objedinjuje informacije o hrvatskim znanstvenicima, njihovim radovima i znanstveno-istraživačkim projektima na kojima rade, hrvatskim časopisima i znanstvenim instrumentima, a u cilju međusobnog povezivanja znanstvenika, te promocije i populariziranja znanosti u Hrvatskoj. Projekt je započeo krajem 2006. g. potporom Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa, vodi ga Jadranka Stojanovski s Instituta Ruđer Bošković, a tijekom protekle dvije godine razvio se u nezaobilazan izvor relevantnih informacija o znanosti koji bilježi više od 20.000 posjeta dnevno! Hrvatski znanstveni portal nudi informacije kako na hrvatskom, tako i na engleskom jeziku, promovirajući hrvatsku znanost u zemlji i inozemstvu.
Hrvatski Znanstveni Portal sastoji se od nekoliko informacijskih servisa:
HRVATSKA ZNANSTVENA BIBLIOGRAFIJA – CROSBI
Digitalni repozitorij CROSBI od 1996. prikuplja bibliografske podatke o publikacijama koje su napisali hrvatski znanstvenici. Repozitorij trenutno sadrži preko 213.000 bibliografskih zapisa (20.000 godišnje). CROSBI služi i kao repozitorij otvorenog pristupa (Open Access, OA) za više od 5.000 publikacija sa cjelovitim tekstom. CROSBI zapisi jednoznačno su pridruženi matičnom broju znanstvenika, instituciji, znanstvenom projektu i znanstvenom području, što daje velike mogućnosti pretraživanja i pregledavanja.
TKO JE TKO U HRVATSKOJ ZNANOSTI
Tko je Tko u Hrvatskoj Znanosti sadrži biografije i poveznice na bibliografije iz Hrvatske znanstvene bibliografije CROSBI hrvatskih znanstvenika iz područja ekonomije, prava, znanosti, medicine, umjetnosti, vlade, kulture itd. Projekt na jednom mjestu prikuplja strukturirane podatke o hrvatskim znanstvenicima. Trenutno se u ovoj bazi nalaze informacije za više od 6.000 hrvatskih znanstvenika. Glavni cilj projekta je promocija hrvatskih znanstvenika u Hrvatskoj i inozemstvu te poboljšana komunikacija i razmjena informacija među samim znanstvenicima.
PORTAL HRVATSKIH ZNANSTVENIH ČASOPISA – HRČAK
U suradnji sa Sveučilišnim računskim centrom (SRCE) i Hrvatskim informacijskim i dokumentacijskim društvom (HIDD) izrađen je 2006. srednišnji portal hrvatskih znanstvenih časopisa. HRČAK nudi pristup ka 168 digitalnih inačica hrvatskih znanstvenih i stručnih časopisa koji slijede inicijativu otvorenog pristupa (OA) i podupiru razmjenu meta-podataka prema OAI PMH protokolu (Protocol for Metadata Harvesting). Primarni cilj projekta HRČAK je brojnim hrvatskim izdavačima znanstvenih i stručnih časopisa osigurati mrežni alat za izradu elektroničkog časopisa. Trenutno HRČAK sadrži više od 28.000 članaka s cjelovitim tekstom koje redovito preuzimaju i mnogi drugi tematski i interdisciplinarni OA repozitoriji (OAIster, Base, Google Scholar, Scopus itd.).
ŠESTAR
Interaktivna baza podataka o znanstvenoj opremi koju posjeduju hrvatske znanstvene i visokoškolske ustanove koristi za unaprjeđivanje korištenja znanstvene opreme i suradnje među znanstvenicima. Šestar je nedavno objavljen i još uvijek je u fazi testiranja.
Copyright © 2006-2009 Knjižnica IRB, CARNet i MZOŠ